Sådan fungerer en ultralydsscanning

Skal du snart til den første scanning som gravid? Så er du helt sikkert nysgerrig på, hvordan sådan en scanning fungerer. Det kan nemlig godt være lidt en jungle at finde rundt i alle de ting, som du skal igennem i løbet af din graviditet. Men bare rolig i dette indlæg kommer du et skridt tættere at vide, hvad en ultralydsscanning egentlig er, og hvordan den fungerer.

Hvad er en ultralydsscanning?

Ultralydsscanningen bliver brugt til at tage billeder af fostre og indre organer. Som gravid bliver du indkaldt til scanning i uge 11 af din graviditet og igen i uge 18. Scanningen anvendes til at tjekke om alt ser ud, som det skal. Ultralyd er en række af lydbølger, som bliver sendt gennem kroppen ligesom et slags ekko. I det lydbølgerne rammer organerne, så sendes lydbølgerne tilbage i apparatet, som herefter danner skærmbilleder ud fra det. Ekkoet ændre sig alt efter, hvor hårdt et væv det møder, hvordan billederne bliver så tydelige som de gør.

Hvordan fungerer scanningen?

Selve scanningen varierer efter, hvad der er der skal undersøges. Typisk ligger man på en tyk biks, hvor man får smurt ultralydsgel på det område som skal undersøges, altså maven i dit tilfælde. Gelen kan godt virke lidt kolde på huden. Herefter føres scanneren frem og tilbage over huden, hvor den afgiver lydbølgerne gennem kroppen. Samtidig vises billederne på skærmen, som du kan ligge og følge med i, imens du scannes. I vise tilfælde skal scanningen ske gennem underlivet, fordi fostreret ligger langt inde. Generelt er scanningen en rigtig god oplevelse, som hverken gør ondt eller er ubehagelig. Der er også til denne scanningen, at du kan få de første billeder med hjem af dit kommende barn.

admin