Hvordan bliver vinduer sat i?

Det kommer nok ikke som en overraskelse at vinduerne bliver monteret i en vinduesramme. Men hvordan løfter montøren et vindue op på plads – og holder det uden at tabe det mens det bliver fastgjort?

Tja, mindre vinduer vejer ikke så meget, så dem kan en enkelt mand sagtens løfte på plads alene. Men her taler vi om meget små vinduer. Glas kan nemlig være ret tungt at løfte i en træramme.

Hvor meget veje et vindue?

Glas har cirka den samme vægt som beton. Det betyder at en almindelig rude med to lag glas vejer 25 kilo per kvadratmeter. Så en almindelig termorude kan let veje 100 kilo. Det er lidt for meget til at en enkelt mand kan klare opgaven med håndkraft.

De nye vinduer i tre lag er selvfølgelig langt tungere. Her skal man regne med 140-150 kilo per rude.

Løfteteknik og hjælpemidler

I dag er det ikke tilladt at løfte mere end 20 kilo med håndkraft på arbejdspladserne. Ellers bliver medarbejderne hurtigt nedslidte. Derfor er den teknologiske udvikling kommet til hjælp.

Et vindue i stueplan kan nemt løftes af en vinduesløfter der fungerer ved hjælp af vakuum. Den kan løfte op til 114 kilo. Den kan stå på jorden og blive betjent af en enkelt mand. Se løfteren hos ASP-produktudvikling.

Når et vindue skal højt op

En vinduesløfter kan sagtens monteres på et stillads. Vinduerne står på en palle som bliver løftet op på en platform med en kran. Herfra kan montøren tage vinduet med en vinduesløfter. Men vinduer kan også løftes på plads med en kran. På kranen er der monteret en vakuumløfter der er tilsluttet en vakuumpumpe. Der monteres kopper på vinduet så det kan løftes på plads. Ved vinduesrammen står en montør klar til at guide ruden ind i rammen.

admin