Sådan finder du ud af, om dine juleplatter er noget værd

Traditionen tro er der blevet lavet juleplatter fra de kendte danske porcelænsfabrikker Bing og Grøndahl og Royal Copenhagen. Bing og Grøndahl var de første til få en juleplatte på markedet tilbage i 1895, hvorimod Den kongelige porcelænsfabrik først begyndte på juleplatterne i 1908. Den årlige tradition er fortsat helt frem til i dag, men der er stor forskel på, hvor meget de enkelte platter er værd.

De første udgaver af platterne er sjældne og dyre

Hvis du har nogle af de første udgaver af platterne stående, så er du heldig. De er nemlig meget sjældne, og de er dermed også meget værd. Bing og Grøndahls platte fra 1895 blev der for eksempel kun produceret 400 styks af, hvorefter formene blev smidt ud. Mange af disse er efterhånden gået tabt, så der i dag kun er få tilbage, som dermed også er meget værd.

Platternes storhedstid har betydning for deres værdi

Fra omkring 1965 og til midten af 90’erne er juleplatterne meget populære, og de bliver derfor lavet i et stort oplag, som der kunne sælges til de mange kunder, der købte en ny juleplatte hvert år. Hvis du har en juleplatte fra den periode, så skal du derfor ikke håbe på at kunne få et stort beløb for dem. De er nemme at finde rundt omkring, og succesen med salget af juleplatter har derfor betydet, at det i sin tid ikke har været en god investering at købe disse juleplatter.

Nye juleplatter er måske steget i værdi

Juleplatterne produceres stadig, men ikke i så stort omfang som tidligere. Det får måske platternes værdi til at vende igen, og de nye juleplatter er derfor blevet interessante igen, når det kommer til værdien. Så måske du skal passe ekstra godt på din nye juleplatter og i stedet spise af de gamle fra 60’erne.

admin