Hvorfor hedder det sutsko?

Vi kan finde på at kalde det mange forskellige navne. En sutsko er en hjemmesko. Men nogle kalder dem for sutsko, indesko, slippers eller tøfler. Eller måske morgensko, kinasko og mokkasiner. Der er sikkert mange flere eksempler på kælenavne for hjemmesko.

Hos Det Halve Kongerige kan du se at vi kalder dem Haflinger uldsko. Eller bare helt almindelige hjemmesko.

Sutskoen har noget med sutter at gøre

Der er også de mennesker der bruger andre typer sko som hjemmesko. Men sutskoen kommer fra gammel tid. Ifølge Ordbog over det dansk sprog, kaldtes det oprindeligt for suttesko. Og det er formentlig et hyggeord der er afledt af kludesko.

Det vil sige sko der er lavet af klude. Faktisk samme klude som men dengang brugte at giv små børn at sutte på. Derfor er suttekluden og sutsko nært beslægtede.

Giver ro og tryghed

Egentlig er sutsko et dejligt ord. Det reflekterer tryghed og ro. Og det er lige netop formålet med en god hjemme- eller sutsko. Den skal lade roen falde over dig når du mest har brug for det.

Hjemmesko lavet af uld opfylder i høj grad dette behov. De varmer når det er koldt og afkøler når det er varmt. De kommer ikke til at lugte fordi ulden absorberer fugten og bruger den til at køle foden ned i stedet for.

En anden teori

Der er også en gruppe historikere der mener at sutskoen stammer fra de små hæklede sko som småbørn har på. Babyer har det med at proppe tæerne i munden når de opdager dem. De er ekstrem smidige og kan hurtigt smutte foden i munden.

Og sidder er en lille hæklet sko på foden, så ryger den med ind. Efter kort tid er den godt gennemvædet og giver den mest fantastiske suttelyd – hvis man er baby.

admin