Få fart på din sørejse med de rette pagajer og padler

Sejlsporten har oplevet en stigende popularitet i de seneste år. Kajakker, kanoer og stand up paddle-boards fylder meget i havne- og strandbilledet, især når sommeren rammer os og solen skinner. Er du også blevet bidt af en gal kajak, kan du med fordel investere i gode pagajer.

Det gælder i stort set alle sportsgrene, at man aldrig skal gå ned på udstyr. Det kan godt være, du ikke er OL-atlet, og du ikke har i tusindvis af kroner at fyre af på din hobby. Men godt udstyr af høj kvalitet kan gøre forskellen på, om du bliver træt af din hobby, eller du holder fast i den i mange år.

Får du for eksempel fat i en for stor pagaj i forhold til din kropsbygning og kajakstørrelse, kan det hurtigt blive både bøvlet og trættende, når du er ude og sejle. For at undgå dette kan du med fordel undersøge, hvilken størrelse pagaj, der passer til din kajak.

Gør sejlturen lidt federe med det rigtige udstyr

Der findes en række forskellige typer pagajer:

  • Wingpagaj
  • Bredbladet pagaj
  • Smalbladet pagaj
  • Skivet/uskivet pagaj

En wingpagaj er en pagaj med et asymmetrisk blad, som bruges mest til kapkajak, havkajak og turkajak.

En bredbladet pagaj bruges til turkajak og de fleste konkurrencer, der involverer kajak.

En smalbladet pagaj er god til havkajak, længere distancer og ved mindre fysisk robusthed.

Skivet/uskivet pagaj er et udtryk for, hvor meget pagajens blade er vinklet i forhold til hinanden.

Det er ikke helt ligegyldigt, hvilken type pagaj du køber. Men er du nybegynder, eller har du planer om kun at sejle et par gange om året, kan du også investere i en allround økonomi-pagaj, som passer til alle kajakker.

admin